Будинок зі шпилем

12.08.2022 /

Будинок зі шпилем – наймолодша пам’ятка архітектури Харкова, якщо виходити з дати закінчення будівництва (1950-1967 рр.)

Справа добре видно другу чергу будівництва після початку боротьби з “архітектурними надмірностями”.
Фото: Іван Пономаренко

Автор проекту будівлі – харківський архітектор Петро Арєшкін, на рахунку якого – басейн “Акварена”, комплекс будівель ФТІНТу, реконструкція Медичного інституту та інш.

Спочатку будівлю будували як житловий комплекс Турбінного заводу, ХТЗ та ХЕМЗ для інженерів та керівництва заводів.

Будував будинок трест Житлобуд-2.

Загальна висота – 65 метрів.

Як і на багатьох інших будівлях у стилі сталінський ампір у Харкові, на стінах можна побачити українські народні орнаменти.

“Вежа” зі шпилем налічує 11 4-метрових поверхів. Адреса основного корпусу будинку зі шпилем: пл. Конституції, 2/4. Корпуси на інших вулицях мають власні адреси.

Основне крило – 7-8-поверхове. До 2010 р. на першому поверсі діяла величезна книгарня.

У 1960-х було побудовано останнє крило з боку Вірменського провулка та пров. Короленка.

Будівництво почалося вже після оприлюднення постанови «Про усунення надмірностей у проєктуванні та будівництві», тому крило вибивається із загального стилю та виглядає скромніше, воно оздоблене т. зв. “плиткою-кабанчиком”. Висота стель у ньому менша, тому корпус вийшов 9-поверховим.

Цікаво, що головний ініціатор боротьби із надмірностями та сталінським ампіром, перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов вважав, що саме цей будинок є візитною карткою Харкова та однією з найкращих пам’яток міста.

Внутрішнє подвір’я будівлі закрите від сторонніх, втім, стіни там не мають оздоблення, силікатна цегла – без тинькування та плитки, також тут можна побачити численні “цар-балкони”, прибудовані мешканцями.

У 2019 р. у дворі було встановлено скульптуру двірника.

Внаслідок ракетного удару по Палацу праці 2 березня 2022 р. будівля втратила багато вікон зі сторони пл. Конституції.

Фото: Василь Голосний, 2022 р.