Кафе “Кристал”

29.04.2024 /

Кафе “Кристал” – одна з культових харківських будівель початку 1960-х рр., яка, на жаль, так і не стала пам’яткою архітектури (на відміну від сусідньої ККЗ “Україна”).

Кафе-ресторан був побудований у 1963 р. у саді Шевченка (вул. Сумська, 35) за проєктом архітекторів Б. Клєйна, Г. Соколової та інженера Г. Кононенка (інститут “Харківпроєкт”). Величезні панорамні вікна круглої будівлі робили “Кристал” максимально “повітряним”, що було так притаманно архітектурі раннього радянського модернізму. Саме через схожість з кристалом, через грані якого проходить сонячне світло, ресторан й отримав свою назву.

Але не відразу “Кристал” отримав свій культовий статус. З самого початку це був саме ресторан з великим асортиментом страв. Концепцію ресторану змінили у 1982 р., коли з нього зробили кафе-бар та уніфікували меню. Головною “фішкою” кафе став величезний асортимент морозива. Навчати готувати морозиво був запрошений спеціаліст із Франції, частину рецептів кондитери запозичили у місті-побратимі Харкові – польській Познані.

Частково змінилась й архітектура будівлі – зовні з’явились пілони, яки трошки зіпсували її “повітряність”.

Найпопулярнішим морозивом стала “Білочка”.

Зовнішнє оформлення прибудови кафе, робота художника Сергія Якименка

Згодом “Кристал” обріс прибудовами, а в ході останньої реконструкції 2019-2020 рр. об’єм був перегороджений додатковим другим поверхом з “антресолями” для розміщення столиків.

Будівля вже давно не така “легка” та повітряна як була в 1963-му – особливо це стосується інтер’єру, але “Кристал” все ще залишається дуже популярним місцем серед харків’ян та гостей міста.