Жодне свято не обходиться у наших широтах без гірких, солодких, сухих та напівсухих алкогольних напоїв. З цього приводу нашій команді потрапило в руки дуже цікаве та унікальне видання 1858 «П’ятдесят малоросійських сортів настоювати домашнім чином очищену горілку».
Як це робили наші пращури у т.ч. у Харкові, пропонуємо ознайомитися з рецептами всім охочим.
№11. Ратафія з абрикосів
Зі стиглих абрикосів, злупивши з них шкіру і вийнявши кісточки, видавити сік. На 3 штофи цього соку покласти горілки три ж штофи та два з половиною фунти цукру, після того приправити ванільним екстрактом.
№12. Ратафія з терену
Для приготування цієї ратафії слід взяти тернових ягід зовсім стиглих, стовкти їх з кісточками, потовчене скласти в барило або бутель, налити рівною мірою проти гущі ягідної горілки французької або простої, і залишити тижні на два або на три. На кожен штоф її треба додати по пів фунта цукру, і приправити екстрактами коричним, гвоздичним та мускатним горіхом.
№ 16. Лікер з петрушкового насіння
Візьми петрушкового насіння 4 золотники з половиною, перетри та налий три штофи горілки французької або простої гарної, утримай, заткнувши сулію, два або три тижні в помірній теплоті; після того, зцідивши настоянку, підсолодити сиропом із півтора фунта цукру, на трьох штофах води звареного, і коли встоїться, пропусти крізь цідильний папір.
№17. Лікер шлунковий
Візьми:
- Сирого кореня іра 9 золотників.
- Ялівцевих ягід 3 зол.
- Фенхеля 6 зол.
- Кориці 3 зол.
- Гвоздики 1 зол.
- Кардамону 1 зол.
- Помаранчевої кірки 6 зол.
- Кучерявої м’яти, меліси та ромашки по горсті.
Ці речі треба, як можна, стовкти, інші покришити, покласти в сулію, налити трьома штофами горілки Французької, або потрійною горілкою, і тримати тижнів 2 або 3 у помірній теплоті, і потім зцідити. Розварити сироп з півтора фунтами цукру на двох штофах води, підсолоджувати та процідити по вищеописаному.
№26. Приготування гданської кминової горілки
Візьми:
- Кмина ¼ фунта.
- Аніса 12 золотників.
- Фенхеля 12 зол.
- Фіалкового кореня 3 зол.
- Лимонної кірки 18 зол.
Вичисти у лимонної кірки білок, покриши її, інші речі покриши та склади у велику сулію і налий відром простої горілки, і коли настоялось, склади в кубик і перегоні. Вигнану горілку підсолодити сиропом, звареним із трьох штофів води та двох фунтів цукру; пропусти крізь цідильний папір, і зберігай у штофах, міцно заткнутих і обв’язаних міхуром.
Ознайомитись з оригіналом цієї книги 1858 року можна за посиланням:
КатегоріїКниги