50 Відтінків Горілки

25.12.2014 /

Жодне свято не обходиться у наших широтах без гірких, солодких, сухих та напівсухих алкогольних напоїв. З цього приводу нашій команді потрапило в руки дуже цікаве та унікальне видання 1858 «П’ятдесят малоросійських сортів настоювати домашнім чином очищену горілку».

Як це робили наші пращури у т.ч. у Харкові, пропонуємо ознайомитися з рецептами всім охочим.

№11. Ратафія з абрикосів

Зі стиглих абрикосів, злупивши з них шкіру і вийнявши кісточки, видавити сік. На 3 штофи цього соку покласти горілки три ж штофи та два з половиною фунти цукру, після того приправити ванільним екстрактом.

№12. Ратафія з терену

Для приготування цієї ратафії слід взяти тернових ягід зовсім стиглих, стовкти їх з кісточками, потовчене скласти в барило або бутель, налити рівною мірою проти гущі ягідної горілки французької або простої, і залишити тижні на два або на три. На кожен штоф її треба додати по пів фунта цукру, і приправити екстрактами коричним, гвоздичним та мускатним горіхом.

№ 16. Лікер з петрушкового насіння

Візьми петрушкового насіння 4 золотники з половиною, перетри та налий три штофи горілки французької або простої гарної, утримай, заткнувши сулію, два або три тижні в помірній теплоті; після того, зцідивши настоянку, підсолодити сиропом із півтора фунта цукру, на трьох штофах води звареного, і коли встоїться, пропусти крізь цідильний папір.

№17. Лікер шлунковий

Візьми:

  • Сирого кореня іра 9 золотників.
  • Ялівцевих ягід 3 зол.
  • Фенхеля 6 зол.
  • Кориці 3 зол.
  • Гвоздики 1 зол.
  • Кардамону 1 зол.
  • Помаранчевої кірки 6 зол.
  • Кучерявої м’яти, меліси та ромашки по горсті.

Ці речі треба, як можна, стовкти, інші покришити, покласти в сулію, налити трьома штофами горілки Французької, або потрійною горілкою, і тримати тижнів 2 або 3 у помірній теплоті, і потім зцідити. Розварити сироп з півтора фунтами цукру на двох штофах води, підсолоджувати та процідити по вищеописаному.

№26. Приготування гданської кминової горілки

Візьми:

  • Кмина ¼ фунта.
  • Аніса 12 золотників.
  • Фенхеля 12 зол.
  • Фіалкового кореня 3 зол.
  • Лимонної кірки 18 зол.

Вичисти у лимонної кірки білок, покриши її, інші речі покриши та склади у велику сулію і налий відром простої горілки, і коли настоялось, склади в кубик і перегоні. Вигнану горілку підсолодити сиропом, звареним із трьох штофів води та двох фунтів цукру; пропусти крізь цідильний папір, і зберігай у штофах, міцно заткнутих і обв’язаних міхуром.

Ознайомитись з оригіналом цієї книги 1858 року можна за посиланням: